sobota 1. června 2013

Believe (33)

Další slíbené believe, ale zase bez opravy, tak se nezlobte, kdyby jste tam našli nějaké překlepy nebo něco..

Jinak jsem jenom chtěla vzkázat jisté Kristíně.. Nikde jsem nepsala, že cyklus bude pouze o Jakeovi a Pauliem. Abych psala novou kapitolovku kvůli Mikovi? Je v příběhu téměř od začátku, takže je jasné, že tam o něm taky něco bude. Snažím se ani jeden pár neupřednostňovat a psát o nich stejně. Někdy mi to nevyjde..jako třeba v ostří..ale to sem teď plést nebudu. Myslím, že sama znám svoje hranice a vím, co do povídky chci napsat a co nechci. Každopádně děkuji za tvůj názor, ale trochu mě rozesmálo, že jsi byla schopná povídku okomentovat jenom, aby jsi něco vytkla. To je zas můj názor ;)





NIALL

Potom, co se trochu zklidním. Lépe řečeno potom, co se pořádně vybrečím, tak jsem schopný se trochu posbírat.
Zkusím se zvednout, ale hrozně se mi třesou nohy, takže se na nich sotva držím. Jsem úplně vyklepaný a stále naslouchám, jestli náhodou neklapnou dveře, které by ohlašovali JEHO příchod. Už nikdy mu nechci říct, že je mým otcem. Takovémuhle člověku ne.
Co budu dělat? Vůbec nevím, jak se teď zachovat.
Napadne mě Mike.
Podívám se před sebe. Chodba není tak daleko a telefon je na stolku, takže stačí zatáhnout za šňůru, aby mi spadl přímo do klína.
Pomalu se dám do plazení. Bolí mě zadek a taky ruce, které jsem měl pevně svázané páskem. Škubal jimi.. tak moc..
Zatřepu hlavou. Nechci myslet na hrůznou věc, která se před chvíli odehrála v tomhle domě. Vyrostl jsem tady. Miloval jsem to tu, ale teď to tady začínám spíše nenávidět.
Vydechnu si a vzlyknu, jak se dostanu ke stolku. Natáhnu ruku a škubnu šňůrou. Zachytím telefon do ruky.
Na jeho druhém konci mě čeká pomoc.
Doufám.
Vytočím číslo posledního volajícího a čekám za zazvonění.

MIKE

Zrovna se chystám jít do sprchy, když mi zazvoní mobil. Jako zvonění mi hraje jedna z písniček, na kterou jsme včera tancovali spolu s Niallem. Chci si ho pořád připomínat, ale myslím, že to není třeba, protože na něj stejně stále myslím.
Nahatý pro něj letím, kdyby to třeba bylo něco důležitého. Napadají mě jenom tři lidé, kteří by mi mohli volat.
Jake.
Paulie.
Niall. Samozřejmě nejraději bych byl, kdyby se ozval andílek.
S očekáváním v očích se podívám na displej svého dotykového telefonu a zjistím, že mi skutečně volá Niall.
S nadšením hovor přijmu.
„Ahoj, Nialle.“ Pozdravím ho vesele, ale na druhém konci se nic neozve. „Haló? Jsi tam?“ Připadám si jako bych snad mluvil sám se sebou.
„Miku..“ Hlesne jenom Niall. Hlas má roztřesený, jako by plakal?
„Stalo se něco Nialle?“ Ptám se honem. Před pár hodinami bylo všechno v pořádku. Zdál se mi divný, to ano, ale myslel jsem, že se třeba stydí..
„Prosím..přijeď pro mě.“ Ozve se znovu jeho roztřesený hlas. Mluví hrozně tiše, takže musím mít mobil přitisknutý těsně u ucha, abych ho vůbec slyšel.
„Kam? Kam mám přijet, Nialle?“ Přitom už běžím do své ložnice, kde na sebe začnou soukat boxerky a hned potom rifle.
„Ke mně domů…“ řekne nějakou adresu a já si ji okamžitě vryji do paměti. Nesmím zapomenout, kam mám jet. Bydlí na druhém konci města.
„Za patnáct minut jsem tam, vydrž.“ Položím mu telefon. Nacpu jej do kapsy kalhot a doobléknu si tričko i mikinu.
Když už utíkám do předsíně, tak si uvědomím, že jsem zapomněl na ponožky.
„Do prdele!“ Rozčílím se a běžím zpátky.
Vyletím z domu jako tajfun. Srazím se s pár lidmi, kterým se v rychlosti omlouvám.
Musím za ním. Bože jestli se mu něco stalo.. Poznali jsme se včera, ale už po té noci jsem věděl, že naše setkání bylo souzeno osudem.
Překračuji povolenou rychlost, ale co.. peníze na pokutu mám, akorát kdyby mě pokutovali, tak mě zdrží. Snad policii nepotkám..
V autě si nepustím ani písničky. Svírám pevně volant a modlím se, aby byl Niall v pořádku. Třeba se s jeho otcem pohádali nebo něco…Netuším.
Zaparkuji před domem a hbitě vyskočím z auta. Při běhu ke vchodovým dveřím se ještě otočím, abych na dálku zamknul auto.
Tak to bych měl.
Zazvoním na zvonek a čekám, až mi Niall přijde otevřít.

NIALL

Jsem překvapený, jak rychle je sem schopný Mike přijet.
Zatímco jsem na něj čekal, tak jsem jenom tak neležel, ale snažil jsem se doplazit ke dveřím.
Prostě se nemůžu zvednout. Nezvládnu to.
„Je odemčeno.“ Snažím se říct nahlas.
Dveře se otevřou směrem ke mně, takže mi zakryjí celé tělo a Mike mě nemůže vidět.
„Nialle?“
„Tady jsem.“ Zašeptám.
Mike vstoupí dovnitř a zavře za sebou dveře.
„Co se stalo, Nialle?“ Klekne si ke mně, ale hned jak uvidí všechny modřiny, co nemám skryté..
„Pojď ke mně. To..bude to dobré, slibuju.“  Ví jenom, že mě asi otec bije, jak mu zřejmě docvaklo. Nechci mu ani říct, co mi ještě prováděl dalšího.. Jen se nechávám objímat a konejšit. Přesně tohle jsem potřeboval.

30 komentářů:

  1. K tvé poznámce před povídkou, já si myslím že je správné napsat komentář, i pokud by v něm měla být jen kritika a pokud tě to rozesmálo pak si zřejmě s inteligencí na bodu mrazu a neschopná přijmout kritiku. Trochu mě mrzí že takovýhle lidé ještě existují, protože pokud se zavčasu neproberou ze své debility skončí to s nimi špatně. To je zas můj názor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      taky se neznáme a mrzí mě, jestli jsem to napsala nějak špatně, ale jde mi prostě o to, že ona napsala jenom jeden komentář, co se týkal pouze kritiky. Žádný jiný.. Kdyby komentovala každý díl, tak jsem ještě ráda, když by něco takového napsala. O tohle mi jde))

      Vymazat
    2. Prepáč, moja zlatá, ale toto nebol môj jediný komentár...komentovala som aj diely pred tým a nie vždy bola kritika..to, že ty si slepá ja zato nemôžem...pred tým som písala ako anonym, ale keď si mi dala venovanie, za ktoré som ti poďakovala, tak som sa začala podpisovať...takže nehovor, že som napísala len ten jediný komentár..a ak ťa to poteší, Believe prestávam čítať...ja zato nemôžem, že okrem pozitíva nič viac čítať nechceš, som zato že aj kritika je potrebná, sorry, že ti to nie je po chuti. Kristína

      Vymazat
    3. Tak to se omlouvám, promiň, je to moje chyba, ale neuvědomila jsem si, že bys mohla být jedna a ta stejná osoba.. Teď se cítím trapně, že jsem tě zbytečně nějak obvinila. Promiň ještě jednou

      Vymazat
    4. Prímam tvoje ospravedlnenie a ty prepáč mne, že sa tu rozprúdila taká debata aj za mojej pomoci.

      Kristína

      Vymazat
  2. tak tomu nechápem. ale vôbec nie. ak by komentovala stále, tak to berieš. ale keď komentuje iba raz, tak to už neberieš? to mi príde veľmi čudné. vieš, niekto možno nekomentuje, keď sa mu to páči a napíše ti, keď sa mu zdá, že by si niečo mala zlepšiť a nemala by si sa takto staviať ku kritike, hlavne ak je konštruktívna. a ak si za svojím stojíš, tak sa to dá normálne vysvetliť a nie smiať sa na komentári od niekoho. každý má právo na svoj názor. aj keď sa ti nemusí páčiť. a možno to vyznie kruto, ale tvoja odpoveď vyznela tak, že chceš, aby ti ľudia písali pekné veci a popri tom sa môže objaviť štipka, malá štipka, kritiky.
    b.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidi vy jste to nepochopili)) Nevím, jak vám to vysvětlit. Ne že bych se tomu přímo řezala smíchy, ale prostě jsem se pousmála, protože mě na jednu stranu zamrzelo, když jsem si myslela, že mi píše akorát kritiku.. Jsem ráda, když někdo píše, abych něco zlepšila..
      Fakt se všem omlouvám jestli jsem se vás nějak dotkla

      Vymazat
  3. Oki, zapojuju se do debaty ještě před tím, než čtu povídku...
    Nechci být na žádné straně, ale Fruxíka znám a jen bych k tomu chtěla něco říct...

    Cituju Fuxíka: "Každopádně děkuji za tvůj názor, ale trochu mě rozesmálo, že jsi byla schopná povídku okomentovat jenom, aby jsi něco vytkla. To je zas můj názor."
    Myslím, že kolem téhle věty se tu tak rozjela tato debata...
    My jako autoři jsme rádi za každičký komentář, který nám jako čtenáři necháváte, protože díky těm komentům víme, že se naše povídky někomu líbí a že má cenu psát... Ale Frux chtěla tou větou říct asi něco jiného... Ne že by nebrala kritiku, tu mi jako autoři potřebujeme, ale jde o to, když někdo nenapíše ani jeden koment o tom, že se mu nějak kapča líbí, ale jakmile se najde něco, co lze zkritizovat, hned se ozve - pominene tady to nějaké nedorozumění o tom, že někdo komentoval anonymně a podobně - tohle prostě autora zabolí...

    Lidi, klidně pište komenty, resp prosím piště komenty ALE.... podepisujte se pod ně, at víme kdo jste a pak... pište jak kritiku tak i chválu... chvála nás potěší a nutí psát dál a kritika zas naopak se zlepšovat...

    Tak snad jsem ted tady já někoho neurazila, snad se Fruxík nebude zlobit, že jsem se do toho vložila a interpretovala její slova dle sebe...

    Prostě si přečtěte povídku a užijte si ji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nehnevaj sa, ale okrem mňa tu nikto kritiku nenapíše, aspoň som si nevšimla. A keď ju napíšem, tak už sa všetci ozývate, že som nedala chválu na poviedku, načo keď jej tu má dosť?...takže asi tak...Nie každý vezme kritiku pozitívne, urazí sa, lebo si myslí, že neoceňujem poviedku. Ja to nemyslím zle. To nebolo mojím zámerom. Kristína

      Vymazat
    2. Tak tvůj názor je, co jsem pochopila "Ostatní chválí, takže autorka má dost chvály a další nepotřebuje a proto napíšu nebo kritického?"
      Možná jsi to takhle nemyslela, ale já si to takhle budu vysvětlovat, když ty si zase vysvětluješ Fruxíkova slova po svém a co se týče kritiky...
      Já osobně si s Fruxíkem píšu v soukromí a tam jí všechno řeknu, veškerý názory na povídku, co by mohla změnit apod... ale nemám pak potřebu jí psát nějakou kritiku do komentu, když jsem to už napsala přímo jí... raději nechám pěkný koment, abych ji potěšila... Tak zas nevyhlašuj, že jí nikde nedává kritiku, když nevíš všechno...

      Vymazat
    3. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

      Kristína

      Vymazat
    4. katy-chan, ty jej píšeš kritiku v súkromí. a povedz mi len, ako jej má niekto napísať kritiku v súkromí, keď na na ňu nemá kontakt a jediný spôsob je koment? popravde, myslím, že ste vôbec nepochopili, čo kristína chcela povedať. niekedy je to na cyklus už veľa, keď sa tam dejú veci a veci. niekedy je to proste prehnané a preto ten nový príbeh, aby sa to nepokazilo. áno, je to jej osobný názor a napísala ho. je to snáď zlé? nemá kritika autora posúvať dopredu? ja chápem, že to nie je nič príjemné, ale dá sa ten koment prijať normálne, aj keď nie je podľa autorových predstáv. a každá kniha, aj tá najlepšia na svete, má svojich kritikov
      b.

      Vymazat
    5. Já reagovala na tohle, co napsala "...Nehnevaj sa, ale okrem mňa tu nikto kritiku nenapíše..."
      A proto jsem taky doplnila nakonci svého komentáře "Tak zas nevyhlašuj, že jí nikde nedává kritiku, když nevíš všechno..."
      A chápu, že jsem MOŽNÁ Kristínu nepochopila - já ji pochopila, ale ona zase nepochopila Frux... toť celé...
      To bylo celé, co jsem chtěla... ale když tady zas budu všechno vysvětlovat, zase se do toho zamotáme...To bylo celé, co jsem chtěla... ale když tady zas budu všechno vysvětlovat, zase se do toho zamotáme...

      Vymazat
  4. Adela: A nešlo by to napsat jinak? Myslíš si, že když lidé špatně snášejí kritiku, tak jsou debilní? Prosimtě, holka. Prober se!

    Kristína: A jen tak mimochodem, mě též rozesmálo, jak jsi napsala, že tento cyklus má být jen o Paulovi a Jakeovi. Proč by měla začínat další cyklus, když píše o postavách, které se znají s "hlavními hrdiny". Je to její cyklus, její fantazie a může si tam dát co chce.
    Chápu kritiku toho znásilnění.. Ale ty postavy? O můj bože..

    S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja to už neriešim...mne jedno čo robí s poviedkou, už nečítam, môj koment ste vôbec nepochopili. Vytkla som len to, že keď už dávala Mikovi partnera, tak stačilo týranie. Ale keď už pridáva viac a viac tak by skôr bolo lepšie začať nový cyklus, to som tým myslela....Kristína

      Vymazat
    2. Ne nešlo to napsat jinak. Jednou jsem se pod anonymem snažila svou kritiku k tomuto blogu dát najevo mírným způsobem,ale autorka to pochopila zřejmě malinko jinak. Neříkám že to byla její chyba napsala jsem to možná trochu nesrozumitelně, ale od té doby vím že tady prostě musím použít i pár neslušných výrazů, aby mě tu brali na vědomí.

      Vymazat
    3. Aha... takže tady ti jde zas o tom, že ti nikdo nevěnoval pozornost?
      Ano napsala si kritiku a autorka jsi ji vzala podle sebe, ale to neznamená, že když se ti něco nelíbí, tak autor bude hned měnit celý příběh...
      Napíšeš další kritiku, seš sprostá a myslíš si, že to nikdo nepřejde jen tak... bože... DĚTINSKÉ!!!
      Navíc psát kritiku pod anonynem... To mi příjde zbabělé :D

      Vymazat
    4. Kristína: Já jenom nechápu, proč bych měla začínat nový cyklus, když chci rozvést vztah Mika a Nialla. Spousta ostatních autorů/autorek má ve svých kapitolovkách i víc párů, než jenom dva. Často takhle nepíšu, protože se snažím zaměřit na jeden pár, abych v tom neměla bordel a když už to rozvedu, tak je to podle vás blbé. Nevím, co dělám špatně.

      Adela: Dávat kritiku najevo mírným způsobem? Když už mi někdo kritiku napíše, tak si ji vezmu k srdci a snažím se něco pozměnit k lepšímu, ale nevím, proč by jsi měla být sprostá, abych si tě všimla. Já si vším všech a jsem ráda za každý komentář..

      Vymazat
  5. Tak a ted koment k povídce...
    No... Jeho otce zabít.... to je bez debaty!
    On je takový malý chudášek a jsem ráda, že Mike pro něj jel a to dokonce takhle rychle...
    Co se týče toho co Mike ví a neví... To že ho bije je očividné, ale musel by být blbý, kdyby si nevšiml dalších věcí - na to si musíme počkat do další kapči...
    Teď jen aby ho co nejdříve vzal pryč a pořádně se o něj postaral!!!
    Moc pěkné lásko a těším se na pokráčko :*

    OdpovědětVymazat
  6. Jinak k povídce:
    Díl se mi líbil. Mike už se o Nialla postará. :)) A doufám, že nenechá, aby mu otec dál ubližoval. Jsem zvědavá, jak budeš pokračovat. :))

    S.

    OdpovědětVymazat
  7. Jojojojojo!!! Miku postarej se o chuďátko Niallíka a už hop nikdy nenech, aby mu ubližoval....

    OdpovědětVymazat
  8. Musím uznať, že Niall musí byť naozaj dosť psychicky silný keď sa dokázal dostať k telefónu. Myslím to tak, že väčšina by sa v podobnej situácii úplne zložila a vôbec by neuvažovala ako sa odtiaľ dostať. No i tak bude dlho trvať kým sa z toho dostane. Čo sa týka Mikea tak vidno, že mu na Niallovi záleží a je schopný pre neho urobiť čokoľvek. Mal by sa s Niallom porozprávať. Dostať Nialla od otca nebude ľahké. Teším sa na pokračovanie :)

    Čo sa tej kritiky v komentároch týka (podotýkam toto je čisto moje stanovisko) tak ja veľmi kritiku nepíšem, pretože pokiaľ to nie je veľmi pre mňa nepochopiteľné, myslím tým správanie osoby, nemám dôvod nič vytknúť. Pokiaľ viem táto poviedka je čisto fantázia a žiaden príbeh zo života. A preto ho mám tak rada. Pretože dnešný svet je úplne o niečom inom. Ľudia sú viac sobeckí, podozrievaví a chamtiví. Z moej vlastnej skúsenosti viem, že malé deti nie sú ochotné pomôcť druhým. Už nemajú hranice, ktoré by nemali prekročiť. Je to dosť ťažká doba. Samozrejme, že našťastie sa nájdu i výnimky čo je naozaj super. Tu v tejto poviedke sa postavy správajú tak ako sa ľudia správali pred tým. Myslím tým, že im na sebe záleží, sú tu jeden pre druhého či už ako priatelia alebo partneri, snažia sa pomáhať. Okrem toho postavy reflektujú rôznorodosť ľudských pováh. To čo pre niekoho je nepochopiteľné pre druhého je to samozrejmé.

    Za dĺžku komentára sa ospravedlňujem, ale mala som pocit, že to napísať musím.

    Catulus

    OdpovědětVymazat
  9. Možná dostanu nadané, ale tuhle povídku jsem měla hrozně ráda, ale poslední dobou to není ono. Pochopila bych kdyby Nialla otec zmlatil do bezvědomí, ale který HETEROSEXUÁLNÍ chlap by znásilnil svého syna? Neber to jako kritiku, ale vrtá mi to hlavou. Je to nelogické.
    T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, proč by jsi měla dostat vynadané, ale tak dobře..
      Otec chtěl Nialla nějak potrestat a ublížit mu, a tak ho znásilnil, protože jej chtěl co nejvíc ponížit a to se mu povedlo, takže tak.

      Vymazat
    2. Ono tam někde bylo že je herero? O.o asi mi to uniklo... Podle mě tam nikde nebyla o jeho orientaci ani zmínka. Taky mi to vrtalo hlavou, tak jsem si řekla že je bi a dál jsem se tím nezabývala :) Cece

      Vymazat
    3. ako ťa napadlo, že je otec bi to mi je záhadou :D predsa keby bol bi tak netýra svojho syna zato, že je gay, to dávala logiku nie? skôr súhlasím s tým, že jeho otec je vyšinutý a niet mu pomoci, len guľka do hlavy :D :D

      Vymazat
  10. Já se nebudu ke komentářům ohledně kritiky vyjadřovat, jeden něco řekne, druhý si to přebere podle svého a je oheň na střeše.
    Ano, možná bylo to znásilnění trochu moc, vypadá to, jako by byl Niallův otec lehce vyšinutý a znásilnil jej jako trest za jeho homosexualitu. Což se, v dnešním divném světě, jistě stát může.
    Je mi líto Nialla, tohle si nezasloužil. Snad nikdo si nezaslouží takového otce.

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím, že se zapojím do konverzace ohledně kritických komentářů..
    Kristína..a co ty si vlastně zač? Zorro Mstitel??
    Že prý "někdo kritiku napsat musí"...kdyby bylo co ktitizovat tak to určitě všichni pravidelní čtenáři včetně mě udělají ne??
    Tvůj úplně první komentář k této kapitole vyzněl akorát tak žes zrovna neměla na práci nic zábavnějšího a tak si Frux totálně zkritizovala její povídku.
    Myslím, že je to její povídka a že ty sis myslela že to bude jen o Paulím a Jakeovi byla tvá doměnka tudíž Frux se z ní rizhodně na hlavu nepostaví a rozhodně nebude přepisovat kvůli tobě děj povídky. Děj se vyvijí a to je snad lepší než kdyby to zhaslo na mrtvým bodě a mlelo se pořád dokola o tom stejném.
    Pokud se ti to nelíbí, tak to nečti a neléči si zde svoje zřejmě pochroumané ego.
    Nám, dobře tedy budu mluvit pouze za sebe, mě se tato povídka líbí neuvěřitelně, jsem ráda za každý posun v ději ať je jakýkoliv.
    O tom znásilnění..za prvé - Frux, čímž se pochlubím že ji znám osobně a poněkud důvěrně :), si zde může napsat cokoliv. Pokud se cítila na popsání domácího týrání včetně znásilnění, tak oceňuji jak obrovskou má představivost.
    Za druhé..i toto se děje..děj má realistický a to je to, co se mi na tom líbí.
    Důrazně tě žádám aby sis šla svý debilní kecy vylívat úplně někam jinam!
    Frux kritiku příjme..to můžu dosvědčit osobně, takže v tomto chybu nehledej.
    Fruuuuux..super kapitola, Mike je borec že se k malému dostal tak brzo a doufám, že se o něj bude umět postarat a ukázat mu lásku kterou Niall doma neměl..:))
    Anetka..:)*

    OdpovědětVymazat
  12. Widlicka
    Moc pochybuju, že mu nedojde, co mu je, to by viděl i slepý. Nemůže se hýbat, chodit-sotva se plazí a ty svázané ruce páskem, určitě si těch pruhů taky všimne, je zbytečné zapírat. Já být Mikem, tak na to ho hajzla rovnou zavolám poliše ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. katka doufám že Mik zakročí a to tak že ho zbalí a odveze od toho grázla a to nejpozději hned

    OdpovědětVymazat